Or
How does Jo want the story to end and why? Or
An adult's perspective is different from that of a child. Why?
And - The story "Should Wizard Hit Mommy" raises a deep moral issue. It explains the two perspectives (नजरिया) of our thinking - one is the view of the adults which is realistic(वास्तविक वादी) and rational (तर्कसंगत), the second is of the children which is idealistic (आदर्श वादी) and imaginary. In the story Jo's father embodies (प्रतिरूप) the first view while she represents the second one. She is not happy with the ending of the story because she has now started asking questions and she doesn't take everything for granted. She believes that the wizard had done nothing wrong by providing smell of roses to Skunk. He had acted according to Roger Skunk's will (इच्छा) and he should have been rewarded for this. But
contrary (विपरीत)to this, he is reprimanded (प्रताड़ित करना) and hit by Jo's Mommy. Now Jo is not an infant and she rationalises (तर्क करती है) with her father and wants the story end other way round in which the wizard should have hit Mommy.
Q - What impression do you form of Jack as a father?
Ans- Jack is a loving father. He loves his little daughter very much. He daily tells her a story in the evening and for Saturday naps . He invents daily a new story with some variations.(भिन्नता). The character of his story is always a small creature "Roger" with some problems. The animal goes to the wise old owl for solutions. The owl then sends the animal to the wizard. The wizard makes magic spell with his magic wand (छड़ी) and the problem is solved. The purpose of Jack's story is only to amuse his daughter . As a story teller Jack is successful. He creates interest in his story. His daughter keeps waiting his home coming. But sometimes he can't justify with the ending of his story. When Jo tries to ask questions about the ending of the story, he can't satisfy her. Like all elders , he wants the youngers to follow their elders with respect. That's why he doesn't want Jo to form a negative view of her Mommy. He says that Mommy is always right, however he can't give a solid reason. In brief, we can say that Jack is a loving father, a devoted husband and a good story teller. We praise him.
___________________________________________
Short And Type Questions-:
Q1. Who is Jo? How does she respond to her father's story telling?
And. Jo is a little girl. She is now 4 years old and has started going to a nursery school. She started listening stories from her father when she was two years old.In the beginning she agreed whatever her father told her. But now she has become very inquisitive. She asks wise questions to make her point clear. For example she would ask ," Are magic spells real?" Or "Is God really in sky? " She doesn't agree with the ending of the story. She wants that the wizard should have hit Mommy back on her head. Jack does not like her questioning. He wants that she should listen whatever he tells and go to sleep. But she doesn't take everything for granted. ( परन्तु वह बिना तर्क हर बात को स्वीकार नहीं करती). She has developed a different perspective.
Q2.Why does Jack insist that it was the wizard that was hit and not the mother?
And -: Jack tries to convey the message that elders are always right and it is the duty of children to obey them. They should never ask questions about what their elders do or say. That's why he insists that mommy was right when she hit the wizard. However, he fails to justify his statement.
Q3. What makes Jack feel caught in an ugly middle position?
And. Jack tells Jo a story in which Roger Skunk's Mommy hits the wizard without any reason. Jo thinks that the wizard should have hit Mommy back. But Jack tries to convey that elders are always right and it is the duty of children to obey them. He insists that Mommy was right when she hit the wizard but he fails to justify his statement.Thus he feels caught in an ugly middle position.
Q4:- Why did Roger Skunk go in search of the wizard? Or What was Roger Skunk's problem? Where did he go to solve the problem?
And. Roger Skunk smelled very bad. All other animals run away from him. The old wise owl told him that the wizard could help him. So he went to the wizard to solve his problem.
Q5 How did the wizard help Roger Skunk?
And:- The wizard took a magic wand and chanted a spell. The whole of the room filled with the smell of roses. Roger Skunk ,too, had the smell of roses. His bad smell had gone. He was happy.
Q6-: How did Roger Skunk's mother react when he had smell of roses?
Ans-: Roger Skunk's mother was not happy when her Skunk got the smell of roses. She liked her Skunk in his original smell. She got angry and went to the wizard and hit him on his head. She asked the wizard to revert his spell . The wizard said,"OK" And Roger Skunk smelled very bad again.
Q7:- What is your stance regarding the two endings of the story?
Ans-: I agree with Jo's views. The wizard should have hit Mommy back on her back. He had acted according to the will of the Skunk. He had done nothing wrong. Why should Mommy hit him.
Some other important questions
1. Why did Roger Skunk go to see old owl?
Ans-: Roger Skunk smelled very bad. All other animals ran away from him when he went to play with them. So he went to the old wise owl to seek his advice in this regard.
Q2. What advise do the old wise owl give to the Skunk?
Ans-: The old wise owl advised the Skunk to see the wizard to solve his problem
Q3. Who was Jack? Where did he work?
Ans-: Jack was little Jo's father . He worked at Boston. He used to tell Jo a story every day. So she eagerly waited him.
Q4 .What had Jack been doing for two years?
Ans-: For two years , Jack had been telling Jo a story of a little animal, Roger fish or Roger squirrel or Roger Skunk. He told nearly the same story with little variations.
Q5. Was Skunk's mother happy when he got the smell of roses? Why?
Ans-: The Skunk's mother was not happy when he got the smell of roses. She liked his skunk in his original shape. So she went to the wizard and hit him hard on his head. She asked him to make his Skunk smell as he was earlier.
Q6-. Was the Skunk happy when he got the smell of roses? How do you know?
Ans.- Yes , the Skunk was very happy when he got the smell of roses. He went to home jumping with joy. His joy knew no bounds when all his friends played with him.
__________________________________________
__________________________________________