ABOUT THE POET
- Adrienne Cecile Rich (1929 – 2012)
- American poet, essayist and feminist.
- One of the most widely read and influenced poets of the second half of the 20th century.
- She talks about a woman’s experiences in her married life.
- She has tried to explore the inner feelings of a woman who is living under the dominance of men.
FIRST STANZA
Aunt Jennifer’s tigers prance across a screen,
Bright topaz denizens of a world of green.
They do not fear the men beneath the tree;
They pace in sleek chivalric certainty.
Answer the questions-:
Q1. What does Aunt Jennifer compare her tigers to and why?
Ans-: she compares her tigers to a bright topaz because her tigers are yellow and they are shining like the topaz( पुखराज).
Q2. Describe the pace of the tigers?
Ans-: The tigers pace elegantly.
Q3. Where are the tigers prancing?
Ans-: They are prancing on a screen.
Q4.- Where do tigers live? Why are they fearless?
Ans- The tigers live in green forests. They have been recreated on the screen. So they are fearless.
Q5. Why do you think Aunt Jennifer has created tigers?
Aunt Jennifer has created tigers to express her desire of freedom.
Q6-: Choose the word from the passage which means the same as 1-jump. 2 heroic or gentleman like. 3 Smooth
Ans- 1 prance. 2 chivalric 3 sleek.
Q7-: Where do tigers live?
Ans-: They live in forests.
Q8. What poetic device has been used in the phrase " bright topaz"?
Ans- Metaphor
Q9-: What do tigers symbolise?
Ans-: The tigers symbolise freedom, fearless spirit and chivalry.
EXPLANATION
- The poet is talking about a lady whom she addresses as aunt, Jennifer.
- She is embroidering a piece of cloth. It could be a table cloth or a wall hanging.
- The pattern shows tigers who are moving and jumping around all over the fabric.
- They are bright yellow in colour like the colour of the topaz stone (use of metaphor).
- The dense green forest background is their home.
- They are the proud and fearless citizens of the forest.
- Here is a contrast between Aunt Jennifer and her tigers. The tigers are fearless but this lady, who is embroidering them is not so.
- The tigers look elegant, shining and full of the gentleman’s grace.
SECOND STANZA
Aunt Jennifer’s fingers fluttering through her wool
Find even the ivory needle hard to pull.
The massive weight of Uncle’s wedding band
Sits heavily upon Aunt Jennifer’s hand.
Read the stanza and answer the questions-:
Q1. Why do you think Aunt Jennifer's fingers are fluttering ?
Ans-: Aunt Jennifer is weak and timid. She is under dominance of her husband. That's why her finger are fluttering.
Or
Her hands are fluttering for fear of her husband.
Q2. What does' massive weight of Uncle's wedding band' indicate?
Ans- It indicates the burden of her responsibilities as a wife. Or
It indicates the obligations of married life.
Q3. Where was Uncle's wedding band put?
Ans-: It was put on Aunt Jennifer's hands.
Q4 Pick out the word from the stanza which means 'trembling'?
Ans-: fluttering
EXPLANATION
- The lady’s fingers are trembling with the fear of her husband.
- She is pursuing her hobby in her free time but probably, she is still afraid of her husband who could scold her.
- Her fingers are so tired of working endlessly all her life
- The needle is also heavy for her to pull out of the cloth.
- The words ‘uncle’s wedding band’ as the band was bought by her husband, it is his till today.
- The lady is dependent on her husband.
- She is still burdened by the weight of the ring. ‘weight’ means the encirclement or trapping that has fallen upon her by getting married to him, she has been burdened by the obligations of married life, has become the man’s property.
- She has been living a demanding life due to which she has worn out in her old age.
THIRD STANZA
When Aunt is dead, her terrified hands will lie
Still ringed with ordeals she was mastered by.
The tigers in the panel that she made
Will go on prancing, proud and unafraid.
Q1. Name the poem and the poet of this stanza?
Ans- Name of the poem is 'Aunt Jennifer's Tigers' and the poet is Adrienne Rich.
Q2. Why are Aunt's hands terrified( भयभीत)?
Ans-: Her hands are terrified because her husband dominates her.
Q3:- What is meant by 'ordeals'?
Ans-: Ordeal means fire test. Here it refers to the household work done by Aunt Jennifer.
Q4:- Why are hands ringed?
Ans-: Her hands are ringed because she has to do household work daily.
Q5-: What was Aunt Jennifer mastered by? चाची जैनिफर किस काम में निपुण थी?
And :-She was mastered by her ordeals.
Q6-: What are Aunt's hands ringed with?
चाची के हाथों पर कैसे निशान हैं?
Ans-: Her hands are ringed with ordeals.
Q7- What will happen to the tigers after her death?
Ans-:- The tigers will go on prancing on the panel.
Q8:- What do tigers symbolise? टाईगर किस बात के प्रतीक हैं?
Ans-: Tigers symbolise chivalry (वीरता) and elegance (शान).
Q9- How do tigers look?
Ans-: The tigers look proud and unafraid.
Q10 -: Who has recreated the tigers on the panel?
Ans-: Aunt Jennifer ----
EXPLANATION
- Her wish to live a free, fearless life is indicated by her choice of design – tigers.
- It shows her innermost desire of being strong, fearless which has been overpowered by her husband.
- Probably, her ordeal will end upon her death.
- Her frightened, shaking fingers will be put to rest.
- But still, even after death, the ring shall remain on her hand, i.e. her husband’s rule over her is not yet over!
- After her death, her desire of freedom and fearlessness shall remain alive in these tigers which she has embroidered.
New words
Prance : walk or move around with high springy steps.
Topaz : a bright yellow coloured stone.
Denizens : here, an animal that lives or is found in a particular place.
Sleek : elegant.
Chivalric : being courteous esp. to women, an act of a gentleman.
Ordeals: extremely severe tests or experiences.
Prancing : to move around proudly.
Fluttering : to move in quick, irregular motions as if being agitated.
Question and Answers
How do ‘denizens’ and ‘chivalric’ add to our understanding of the tiger’s attitudes?
The word ‘denizens’ means that they are proud of their home, they feel safe there and have a feeling of belonging attached to it.
The word ‘chivalric’ shows that they have a majestic and worthy position like knights.
Why do you think Aunt Jennifer’s hands are ‘fluttering through her wool’ in the second stanza? Why is she finding the needle so hard to pull?
Her hands are fluttering probably because she is scared of her husband who could come anytime and scold her for sitting idle and wasting her time doing embroidery. She finds the needle so hard to pull because her fingers are tired of working endlessly all through her life.
What is suggested by the image ‘massive weight of Uncle’s wedding band’?
‘Massive weight of Uncle’s wedding band’ suggest symbolically, that the bindings and obligations of her marriage are so much that they have put a lot of burden and stress on her.
Of what or of whom is Aunt Jennifer terrified with in the third stanza?
She is terrified of her husband.
What are the ‘ordeals’ Aunt Jennifer is surrounded by, why is it significant that the poet uses the word ‘ringed’? What are the meanings of the word ‘ringed’ in the poem?
The ‘ordeals’ are
- Obeying her husband’s orders.
- Fear of men.
- Giving in to his dominance and fulfilling his commands.
‘Ringed’ indicates entrapment. As the ring encircles the finger, similarly, her husband has encircled her in his clutches. Her body and soul are both trapped, struggling for freedom and fearlessness.
Why do you think Aunt Jennifer created animals that are so different from her own character? What might the poet be suggesting, through this difference?
- I think that aunt Jennifer’s intense desire for freedom and fearlessness came out through her creativity.
- This is the time when she is with herself, and then, her innermost feelings are expressed, here her medium of expression is the embroidery.
- Through this difference it is shown that the lady is not what she is. Her circumstances have made her so but even she has a desire to live life with respect and pride.
Interpret the symbols found in this poem.
- ‘denizens of a world of green’ means inhabitants of the forest.
- ‘massive weight of Uncle’s wedding band’ means the burden of marital obligations.
- ‘Sits heavily upon Aunt’ means has laid a lot of stress on her.
- ‘ringed with ordeals’ means to get entrapped in hardships and sufferings.
Do you sympathize with Aunt Jennifer. What is the attitude of the speaker towards Aunt Jennifer?
Yes, I sympathize with Aunt Jennifer. The speaker is also sympathetic towards her and hates dominating men.